|

Search
Close this search box.

Projekt i realizuar nga:

drejtesiasot.com justice today drejtesia sot rolpik.org website logo

Analizë krahasuese mes legjislacionit të vjetër dhe të ri për mbrojtjen nga dhuna në familje dhe dhuna me bazë gjinore

Dhuna në familje, dhuna ndaj grave dhe dhuna në baza gjinore, paraqet një sfidë mjaftë komplekse në shoqëri. Kosova ka bërë adresimin e kësaj çështje dhe ka bërë përpjekje në parandalimin dhe luftimin e kësaj dukurie duke filluar së pari me reformat ligjore, gjegjësisht shfuqizimin e Ligjit të mëparshëm për Mbrojtja nga Dhuna në Familje… Continue reading Analizë krahasuese mes legjislacionit të vjetër dhe të ri për mbrojtjen nga dhuna në familje dhe dhuna me bazë gjinore

Përmbledhje e shkurtër dhe analizim i rastit të Marigona Osmani

Procesi penal ndaj Dardan Krivaçës dhe Arbër Sejdiut, të cilët akuzohen se kishin dhunuar dhe privuar nga jeta Marigona Osmanin, deri më tani ende nuk ka arritur në një epilog përfundimtar. Kjo ka lënë rastin e Marigona Osmanit t’i bashkangjitet grupit të rasteve në të cilat kryesit e dyshuar janë dënuar me burgim të përjetshëm,… Continue reading Përmbledhje e shkurtër dhe analizim i rastit të Marigona Osmani

Arrestohen dy persona nën dyshimin se kanë dhunuar një vajzë 13 vjeçare

Nga raportet policore, fillimisht viktima është raportuar si person i zhdukur sipas këtij njoftimi ” Raportohet se viktima femër kosovare, kishte dalur nga shtëpia dhe se nuk dihet për lokacionin e saj. Me datë 11.03.2024 rreth orës 00:50 njësitet e hetuesi ka lokalizuar viktimën e cila ishte e shoqëruar nga dy të dyshuarit meshkuj kosovarë.… Continue reading Arrestohen dy persona nën dyshimin se kanë dhunuar një vajzë 13 vjeçare

Nga raportet policore dyshohet se dy gra kanë ushtruar dhunë fizike dhe psiqike ndaj një burri

Nga raportet policore 24 orëshe, është raportuar se dy gra kanë ushtruar dhunë fizike dhe psiqike ndaj një burri. Lidhur me rastin është arrestuar njëra e dyshuar dhe e njëjta pas intervistimit me vendim të prokurorit është liruar në procedurë të rregullt. Me këtë rast, gjatë 24 orëve të fundit janë raportuar gjithsej 5 raste… Continue reading Nga raportet policore dyshohet se dy gra kanë ushtruar dhunë fizike dhe psiqike ndaj një burri

Performanca e Gjykatave në trajtimin e rasteve të dhunës në familje dhe dhunës në baza gjinore në Kosovë

Në janar 2024, plotë 41 seanca të dështuara për dhunë në familje në gjykatat e Prishtinës, Prizrenit dhe Mitrovicë. Kjo Infografikë publikohet në kuadër të #JUSTREACT, projekt i implementuar nga Grupi për Studime Juridike, i financuar nga Zyra e BE-së në Kosovë.

Dhuna në Familje-339 raste të raportuara në Polici për tre muajt e fundit

Nga raportet 24 orëshe të Policisë së Kosovës, në tre muajt e fundit janë raportuar 339 raste të dhunës në familje. Këto raste janë të raportuara në muajin korrik, gusht dhe shtator të vitit 2023. Kjo infografikë është krijuar në bazë të këtyre raporteve si dhe në bazë të censusit të fundit në Kosovë, ku… Continue reading Dhuna në Familje-339 raste të raportuara në Polici për tre muajt e fundit

Prishtina, Peja dhe Prizreni prijnë për nga numri i rasteve të dhunës në familje

Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) gjatë ditës së djeshme ka publikuar raportin e monitorimit “Trajtimi institucional i rasteve të dhunës në familje korrik 2022 – qershor 2023”. Në këtë raport u bë e ditur se Prishtina, Peja dhe Prizreni janë tri rajonet që kanë numrin më të madh të rasteve të raportuara për… Continue reading Prishtina, Peja dhe Prizreni prijnë për nga numri i rasteve të dhunës në familje

Tre persona dërgohen në mbajtje si të dyshuar për dhunë në familje

Policia e Kosovës njofton se gjatë 24 orëve të fundit ka pranuar informata për pesë raste të dhunës në familje në nivel vendi. Sipas Policisë, lidhur me dyshimin se kanë kryer këtë vepër penale, tre persona janë dërguar në mbajtje, dy persona të tjerë janë liruar në procedurë të rregullt dhe një i dyshuar gjendet… Continue reading Tre persona dërgohen në mbajtje si të dyshuar për dhunë në familje

Gjatë tri viteve të fundit, rreth 13 mijë qytetarë të dyshuar për dhunë në familje

Dhuna në familje, në bazë të raportimit, mbetet njëra ndër veprat penale që ndodh më së shpeshti në Kosovë. Referuar të dhënave nga Policia dhe nga Prokurori i Shtetit, vërehet trendi në rritje i këtij fenomeni negativ në shoqërinë tonë. Në bazë të raporteve të punës së Prokurorit të Shtetit, për vitet 2020, 2021 dhe… Continue reading Gjatë tri viteve të fundit, rreth 13 mijë qytetarë të dyshuar për dhunë në familje

Roli i shoqërisë civile në sundimin e ligjit

Ese nga ART VULA Sundimi i ligjit si një element kryesor i demokracisë ka ndikim në fusha të ndryshme. Nëse konsiderojmë se në një vend demokratik, sundimi i ligjit ndërmjetësohet nga një sistem i drejtësisë i pavarur nga akterë të jashtëm, atëherë dhe vetëm atëherë realizohet zbatimi i ligjit dhe barazia para tij. Rrjedhimisht, qëndron… Continue reading Roli i shoqërisë civile në sundimin e ligjit